Всеки 2 от 3 смъртни случая в България се дължат на сърдечно-съдови заболявания. В същото време по данни на Световната здравна организация (СЗО) по-голямата част от преждевременните сърдечни удари и инсулти са предотвратими. Затова трябва да се интересуваме активно от здравето на сърцето ни и да полагаме усилия, за да го опазим.

1. Две важни неща, които трябва да запомним:

Високото кръвно убива!

  • Артериалната хипертония е заболяване, известно в обществото като “високо кръвно”. Често срещано е грешното възприятие, че това е нещо нормално и безобидно. По данни на Българската лига по хипертония, 76% от хипертониците у нас не контролират кръвното си налягане. Това увеличава значително риска от редица последващи заболявания като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, деменция и други. Ако имате високо кръвно, задължително се консултирайте с вашия лекар и следвайте стриктно назначената терапия! Ако нямате високо кръвно, вземете мерки, за да предотвратите появата му! Това се постига чрез здравословен начин на живот, съвети за който ще прочетете малко по-надолу.

„Лошият“ холестерол е другият „скрит враг“, за който трябва да следим!

  • Основен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания е повишеното ниво на т.н. “лош“ холестерол или LDL холестерол. Той се отлага незабелязано по стените на кръвоносните съдове, където участва в образуването на атеросклеротични плаки. С течение на времето може да се стигне до значително стеснение на кръвоносните съдове, което нарушава нормалното снабдяване на органите с кислород. Най-лошото е, че процесът се развива незабележимо с години, а симптомите обикновено се проявяват, когато вредата вече е нанесена. Затова трябва редовно да мерим стойностите на LDL холестерола и да реагираме навреме, ако те са извън нормата!
  • Нивата на холестерола се установяват с кръвно изследване на липиден профил. За мъжете над 40 г. и жените над 50 г., то е включено в задължителния, ежегоден, профилактичен преглед при личния лекар и се покрива от здравната каса. Повторно изследване при необезпокояващи резултати е предвидено да се провежда през 5 години.

2. Ето няколко фактора, оказващи влияние върху сърдечно-съдовите заболявания и практични съвети, свързани с тях:

Хранителни навици:

  • Добре е да ядем около 400 грама плодове и зеленчуци дневно. За по-лесно: 5 плода и зеленчука на ден!
  • Трябва да ограничим наситените мастни киселини за сметка на ненаситените. Примери за добри източници на ненаситени мастни киселини са: зехтин, авокадо, както и много видове ядки.
  • Консумацията на сол трябва да бъде ПОД 5 грама на ден (по-малко от 1 чаена лъжичка). За сравнение: по данни на СЗО, хората приемат средно по 9-12 грама дневно.
  • Със захарта също не трябва да се прекалява. Лесен начин да я намалим е да си пием кафето без захар, както и да избягваме сладките газирани и негазирани напитки, заменяйки ги с вода.
  • Винаги е добра идея да избягваме така наречените “бързи храни” или fast food, ако имаме възможност да изберем по-полезна алтернатива.

Физическа активност:

  • Ежедневието ни предоставя множество възможности да бъдем физически активни, от които можем да се възползваме. Ето 3 прости предложения:
  1. Можем да ползваме стълбите вместо асансьора.
  2. Можем на връщане от работа да слезем от градския транспорт с 2 спирки по-рано и да изминем останалото разстояние пеша, на бърз ход.
  3. Можем, в почивните дни, вместо да направим разходка до мола, да отидем до Витоша с приятели, където ще дишаме чист въздух и ще си починем от забързания град.

Наднормено тегло:

  • Ако забележим, че започваме да качваме повече килограми, и тежим повече отколкото ни се иска, трябва да се постараем да се храним по-малко и да бъдем физически по-активни.

Кръвно налягане:

  • Трябва да познаваме и контролираме своето кръвно налягане. Високото кръвно не е безобидно! Ако се чувстваме притеснени от нетипични стойности, трябва да се консултираме с нашия лекар.

Холестерол:

  • Добре е да имаме представа за това, какви са нашите стойности. Ако те са високи, това трябва да ни алармира, че се намираме в по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В този случай, трябва да се консултираме с нашия лекар и да се стремим към здравословен начин на живот, който доказано оказва влияние върху стойностите на холестерола.

Алкохол и тютюнопушене:

  • Независимо от често срещани в обществото мнения – няма полезни количества алкохол. Колкото по-малко, толкова по-добре! Същото се отнася и за тютюнопушенето!

Профилактика:

  • Често непознат факт е, че здравната каса предвижда, веднъж годишно, задължителен профилактичен преглед при личния лекар. Изключително важно е да го провеждаме редовно, всяка година, защото това може да спомогне за ранното откриване на непознат за нас здравословен проблем. Така предотвратяваме потенциално по-голям проблем в бъдеще!

3. Какво да правим, ако страдаме от сърдечно-съдово заболяване?

  • За пациентите с установено от лекар сърдечно-съдово заболяване или рисков фактор, налагащ прием на медикаменти, е важно да се придържат стриктно към назначената терапия. Така се намалява риска от усложнения, които биха могли значително да влошат качеството им на живот. Важно е и близките на тези пациенти да указват достатъчна психическа подкрепа, което стимулира придържането към терапията и промяната на начина на живот (например отказване от тютюнопушенето).

Ние вярваме, че заедно можем да спасим хиляди човешки животи! Повярвай и ти!