Борис Радев

Мултимедиен Дизайнер

Какво искам да променя в София:

Околна среда, инфраструктура, градски тоалетни, обществени паркинги, велоалеи

Професионална биография

Занимавам се с мултимедиен дизайн. Завърших Университет по дизайн и изкуство „Kunsthochschule Burg Giebichenstein“ в Германия с профил Мултимедия и виртуална реалност. Докато учех, темата за виртуална реалност беше само част от научната фантастика. След като се дипломирах, решението ми да се реализирам в медиите ме доведе в Мюнхен, където съм и досега. Работил съм в почти всички сфери на визуалния свят: от класическа видео продукция и постпродукция на филми, реклами и телевизионни предавания през специални ефекти, зелен екран, 3D и 2D анимация, VR трекинги, както и разработка на интерактивни експонати.

Имам дълъг опит в телевизионния свят – работил съм за медии като Pro7, Sat1, Arte, ZDF. Преди около 6 години реших да направя кариерен завой и се потопих в света на търговските изложения, презентации и интерактивност. Разностранният ми опит ми помогна да се адаптирам в тази нова техническа среда. Клиентите, за които основно работя, са от автомобилния сектор.

За каква София работя?

Като визуален дизайнер, концепциите и решенията са основният фронт, на който активно се боря, макар и отдалеч. Живея извън страната от много години и вътрешната ми потребност да бъда полезен за града и хората в него ме кара да работя активно за подобряването на среда на живот. Искам София да бъде символ на добрите идеи и практики на Балканите и в Европа, като се отличава като културен и социален притегателен център, както заради своята уникалност исторически, така и заради природните си ресурси.

Три конкретни казуса, които искам да реша

  • Витоша – достъпна за всички
  • Минералните води – исторически, здравен и икономически ресурс
  • Въздухът – гаранция за живот

Нека ти разкажа повече за себе си

Роден съм в годините на техното, цветните коси и индивидуализма и след няколко години работа като VJ из нощни клубове и губене на време в псевдо учене, реших да замина за Германия. Исках да науча това, което ще ме държи заинтригуван през целия ми живот.

Едно от нещата, на които София също ме научи, е да карам ски. Другата ми голяма любов освен семейството остава музиката. Стопроцентов дилетант съм, но обичам да казвам, че мога да свиря на барабани и синтезатор.

ВИЗИЯ / МЕЧТА

София да е Амстердам, но с планина.

Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.
Получавай актуална информация за Спаси София, като се регистрираш за нашия бюлетин.